Modifying Your Diet to Support Muscle During Cancer Treatment

Titre officiel

Dairy Products to Maintain Muscle Mass in People Undergoing Treatment for Lung Cancer

Sommaire:

Chez une personne atteinte d’un cancer, la perte de masse et de force musculaires augmente les risques de souffrir de graves complications de la maladie et de son traitement, et de décéder. Pour prévenir la perte musculaire dans le cas d’un cancer, il est essentiel de stimuler l’anabolisme protéique musculaire (croissance) en alimentant les muscles. Les produits laitiers sont non seulement une source de protéines de haute qualité, mais également les aliments privilégiés par les patients atteints d’un cancer au fur et à mesure de leur traitement de chimiothérapie. Bien que les suppléments nutritionnels par voie orale à base d’acides aminés essentiels disponibles dans le commerce soient souvent recommandés pour l’anabolisme protéique, ils ne font pas l’unanimité chez les patients atteints d’un cancer. Qui plus est, notre groupe de chercheurs a démontré que les patients prenant des suppléments nutritionnels par voie orale perdent en fait plus de poids que ceux qui optent pour une alimentation normale. Il est nécessaire de recueillir des données probantes concernant les effets sur la santé de la consommation de produits laitiers. Une fois obtenues, ces données influeront sur les recommandations alimentaires destinées aux personnes atteintes d’un cancer. L’objectif de notre étude est de mener un essai clinique pour évaluer l’efficacité des produits laitiers dans le maintien de la force et de la masse musculaires des patients atteints d’un cancer sous chimiothérapie et améliorer leurs résultats.

Description de l'essai

Primary Outcome:

  • Changes in muscle mass
Secondary Outcome:
  • Physical function
  • Muscle strength
Muscle wasting is prevalent among cancer patients and cancer treatment can lead to further muscle depletion which is associated with poor outcomes. Dairy products contain complete proteins of high quality and our previous study has shown a preference for dairy products in cancer patients during cancer treatment. This study aims to demonstrate a proof of principle that consumption of a diet high in protein and rich in dairy products will support the maintenance of muscle mass and strength, therefore improving outcomes in cancer patients undergoing treatment. Methods: The primary outcome is change in muscle mass during cisplatin and/or immunotherapy treatment. Skeletal muscle index was measured by computed tomography (CT). To assess the physical function and muscle strength of patients, short physical performance battery and hand-held dynamometry tests were performed. Patients whose habitual protein intakes were low, received individual dietary instruction from a registered dietician on how to achieve at least one meal per day consisting of a minimum of 30 g of protein derived from at least 50% dairy products as well as 50% of total protein intake from dairy. Patients in a conventional control group continued their habitual dietary intake along with the standard of care. Subjects in the intervention group began consuming their diets immediately after all baseline measurements were collected and continued through treatment, lasting until their follow-up CT scan. Results: This trial is in progress. It is expected that high protein diet rich in dairy products can maintain patient muscle mass and strength during chemotherapy compared to a low protein diet. Conclusions: This study will represent a food based nutrition intervention that addresses limiting nutrients to improve outcomes for cancer patients.

Voir cet essai sur ClinicalTrials.gov

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Ressources

Société canadienne du cancer

Ces ressources sont fournies en partenariat avec Société canadienne du cancer